Kardiyoloji kalp ve damar ile ilgili alana ait olan bütün hastalıkların kişisinde tedavisinde ve gerekli bütün takiplerinde görev alan tıp dalıdır. Bu bölümde görev yapan uzman doktorlara kardiyolog adı verilmektedir. Uzman doktor yani kardiyolog kalp krizi, kalp ritim bozuklukları, kalp yetmezliği, tansiyon yüksekliği gibi çeşitli hastalıkları tedavi etmek amacıyla çeşitli ilaç ve tedaviler uygulamaktadır.

İlaç tedavilerinin yeterli gelmediği ya da kişinin bünyesinde hiçbir belirti göstermediği durumlarda anjiyo gibi cerrahi operasyonlar yine kardiyolog tarafından yönetilmektedir. Belli bir yaştan sonra herkesin kendine ve kalbine dikkat etmesi gerekmektedir. Ciddi sağlık sorunlarına neden olan kalp yetmezliği ve kalp ritim bozuklukları erken teşhis ile kurtulabilmektedir.

Kardiyoloji bölümü için dilediğiniz zaman bizi arayıp randevu oluşturabilirsiniz. Kalp ve damar sağlığı için uzman hekimlerimiz ile gerekli görüşmeyi yapabilirsiniz. Sağlıklı bir yaşam sürmek için kalp ve damar rahatsızlıklarına sahip olup olmadığınızı öğrenmek için tarama yaptırabilirsiniz. Bunun için illa hasta olmanız gerekmemektedir. Kalp ve damar sağlığınızı kontrol altına tutmak için bizden destek alabilirsiniz. Kardiyoloji randevu bilgilerini bizim ile iletişime geçerek öğrenebilir ve randevu konusunda bilgilenebilirsiniz.

Kardiyoloji Nedir?

Kardiyoloji nedir diye merak edenlere kısaca kalp damar hastalıklarını öngören ve gerekli tedaviyi yapan tıp dalına verilen isimdir demek mümkün olmaktadır. Kardiyolojinin uyguladığı tedaviyi yöntemleri çoğunlukla ilaçlardır. Fakat ilaçların etki etmediği zaman ameliyat yolu gözükmektedir. Yani kardiyoloji ameliyat eder mi sorusuna cevap olarak evet eder yanıtını vermek mümkün olmaktadır.

Çabuk yorulma, çarpıntı, siyanoz, bayılma, ödem, göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi sorunlara kardiyoloji bölümü bakmaktadır. Bu rahatsızlıkları hisseden kişiler bu bölüme giderek detaylı şekilde kendine baktırabilmektedir.

Kardiyoloji Neye Bakar?

Kardiyoloji neye bakar hangi testler ile tanı koyar sorusu sıklıkla sorulan sorular arasında yer almaktadır. Kardiyolog uzmanı teşhisi koymak için ilk başta EKG filmleri daha sonra efor testi ve kan tahlillerine bakmaktadır. Kalp ritim bozuklukları yüksek tansiyon ve kalp krizi nedenleri gibi ciddi sağlık sorunlarına cevap aramaktadır. Doğru tedaviyi uygulamak ve kişinin hayatını en iyi şekilde devam ettirmesi ne yardımcı olmaktadır.

Çeşitli nedenlerden dolayı vücudun ihtiyacı olan kanı pompalayamayan kalp işlevini yerine getiremediği için ciddi sağlık sorununa neden olmaktadır. Bu ciddi sağlık sorunlardan ilki kalp yetmezliğidir. Kardiyolojinin daha pek çok ilgilendiği rahatsızlıklar bulunmaktadır. Bu rahatsızlıklar maddeler halinde yer almaktadır.

  • Kalp krizi ve kalp yetmezliği
  • Koroner arter hastalığı ve aort damar rahatsızlıkları
  • Kalp ritim bozuklukları ve kalp kapağı rahatsızlıkları
  • Hipertansiyon ve yüksek kolesterol

İnsan sağlığını ciddi derecede sıkıntıya sokan bu rahatsızlıkları kişi her yaşta yaşayabilmektedir. Bu yüzden kişi kendini olası bir tehlikeli hastalığı karşı güçlü tutması ve uygun önlemleri alması gerekmektedir.

Kardiyolojik Muayene Nasıl Yapılır?

Kardiyolojik muayene nasıl yapılır diye merak edenlere ilk uygulanan işlem olarak EKG söylemek mümkündür. Göğse yapıştırılan elektrotlarla kalbin ritmini, kalp damarları ile ilgili sorunları ve kalpte olan beslenme sorunlarını göstermektedir. Kardiyoloji uzmanı EKG ile alınan verilere bakarak rahatsızlığın boyutunu anlamakta ve uygun tedavi yolun bu sayede daha kolay seçmektedir.

Kardiyoloji hastalıkları hafife alınacak bir hastalık olmadığından kişi kendi ile ilgili bu konu için tarama yapması gerekmektedir. Kardiyoloji bölümüne giden kişinin hastalık ile ilgili genel öyküsü alınmaktadır. Kişi kendinde olan kalp rahatsızlıklarını dile getirerek başta kan testleri olmak üzere pek çok test yapılmaktadır. İhtiyaca göre şekil alan testlerin sonucunda kişiye uygun bir tedavi yolu izlenmektedir.

Kalp ile ilgili sorunları hakkında daha iyi teşhis konulabilmesi için kardiyolog  holter EKG isteyebilmektedir. EKG’nin kısa sürmesi sebebiyle kalp sorunları bazı zamanlar ortaya çıkmayabilir. Bu EKG türü 24 ile 48 saat boyunca kesintisiz olarak kalbin hareketlerini kaydettiği için teşhisi konulması daha kolay hale gelmektedir. Özellikle ritim bozukluğu şüphesi halinde yapılan Bu işlem cep telefonu boyutunda olan cihaz bel kemerine bağlanmaktadır.  Cihaz takılı iken banyo yapmak ve eşya kullanmak cihazın yanlış ölçmesine neden olmaktadır. Dolayısıyla cep telefonu kullanmak ve banyo yapmak yasaktır.

Testlerin temiz çıkması dahilinde kişiye konu ile ilgili yapıp yapmaması gerekenler anlatılmakla birlikte olası hastalık ihtimallerine karşı önlem yolları anlatılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir