Check Up, kısaca sağlık taraması olarak tanımlanabilmektedir. Pek çok kişi sağlıklı olmasına karşın ileride yaşayabileceği semptomların ve rahatsızlıkların meydana gelebilme riskini göz önünde bulundurmaktadır. Bunun için erken dönemde teşhis açısından check up yaptırmak oldukça önemlidir.

Check up yaptırırken, kişinin genel sağlık durumu, yaşı, cinsiyeti, geçmiş öyküsü, kilosu, boyu ve yaşadığı risk faktörleri gön önünde bulundurulmaktadır. Buna en uygun check up paketi belirlenmekte ve kişiye özgü bir tarama yapılarak, genel sağlık durumu ile ilgili bilgi edilmektedir.

Check Up Nedir?

Check up nedir sorusu sağlık taraması yaptırmak isteyen pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Düzenli sağlık taraması şeklinde de tanımlanabilen check up, kişide bulunan veya ilerleyen dönemlerde sorun meydana getirecek olan sağlık sorunlarının tespit edilmesi için gereklidir.

Check up yaptırmanın kişilere sunmuş olduğu en önemli ayrıcalıklardan birisi de erken teşhis yapılabilmesi ve tanı konulabilmesidir. Riskli hastalıkların erken dönemde teşhis edilmesini sağlayan check up sayesinde, ailesel veya kalıtsal hastalıkların getirebileceği riskli durumlar da belirlenebilmektedir.

Kimler Check Up Yaptırabilir?

Kimler check up yaptırabilir ve check up yaptırmak isteyenler hakkında merak edilenler için yazımıza göz atabilirsiniz. Herhangi bir sağlık sorunu olmayan kişiler de check up yaptırabilmektedir. Daha sağlıklı ve uzun bir yaşam kalitesine sahip olmak isteyenler, düzenli olarak check up yaptırabilmektedir.

Her ne kadar sağlıklı bir yaşam sürmeye dikkat ediyor olsanız da kalıtsal bir durumdan kaynaklı olarak riskli hastalıklar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bunun ile ilgili detaylı bir sağlık taraması yaptırmak istiyorsanız, mutlaka check up yaptırmalısınız.

Genetik hastalıklardan dolayı endişe duyan kişiler ve erken teşhise önem veren bireyler de check up yaptırmaya dikkat etmektedir.

Check Up İşlemleri

Check up işlemleri uzmanlar tarafından yapılacak olan paketlere göre farklılık gösterebilmektedir. Kişi için belirlenmiş olan check up paketinin içeriğinde bulunan testler de değişkenlik gösterebilir. Bununla birlikte genel olarak check up işlemleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Doktorlar tarafından kişiye yapılan detaylı muayene sonrasında yapılacak olan check up paketine karar verilmektedir. Ayrıca kişiye yapılacak olan testler de bu aşamada belirlenmektedir. Gerek yapılacak olan testlerin belirlenmesi, gerekse fiziki muayene sonuçlarının değerlendirilmesi yapılarak check up için kişiye yön verilmektedir.
  • Hastaya kan testleri yapılarak hormonal ve metabolik durum incelemesi yapılır. Ayrıca kişinin organlarının da sağlık durumu kontrol edilmektedir.
  • Check up tetkikleri yapılırken ilk olarak, ultrason ve röntgen incelemelerine yer verilmektedir. Bu incelemeler neticesinde organlar görüntülenerek detaylı bir rapor hazırlanmaktadır. Check up işlemleri sırasında ileri teknolojik testler tercih edilmektedir.
  • Solunum ve kalp sisteminin sağlıklı çalışıp çalışmadığını tespit etmek amacı ile fonksiyon testleri yapılarak gerekli ölçümler yapılmaktadır.
  • Check up işlemleri içerisinde yer alan endoskopik görüntüleme teknikleri sayesinde, bağırsak ve mide sistemi de doğrudan ve detaylı olarak incelenebilmektedir.

Check Up Fiyatları 2023

Check up fiyatları 2023 itibari ile kişiye uygulanacak olan paket içeriğine göre farklılık gösterebilmektedir. Ayrıca check up yaptıracağınız hastane de bu noktada en önemli faktörlerden biridir. Check up paketleri kişilerin genel durumuna göre değişebileceği için, fiyatları da buna bağlı olarak belirlenmektedir.

Her zaman erken teşhisin ve tanının önemli olduğunu hatırlatarak, daha sağlıklı bir yaşam için mutlaka check up yaptırmalısınız. Checkup Sepeti ile iletişime geçerek tüm salık kontrollerinizi güvenle yaptırabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Check Up Hangi Bölümleri Kapsar?

Check up paketlerine göre değişmekle birlikte genel olarak dahiliye, göğüs hastalıkları, kardiyoloji, nöroloji, kadın hastalıkları, üroloji ve kulak burun boğaz gibi pek çok branşı içermektedir.

Check Up Sonuçları Ne Zaman Çıkar?

Kişiye uygulanacak olan tetkikler farklı olacağı için, herkesin check up sonucu aynı süre içerisinde sonuçlanmayabilir. Bazı check up paketlerinin sonuçları aynı gün içerisinde kişiye teslim edilirken, bazı paketler birkaç gün içerisinde sonuçlanabilmektedir.

Check Up Sayesinde Hangi Hastalıklar Ortaya Çıkar?

Check up sayesinde pek çok hastalığın teşhis edilmesi sağlanabilmektedir. Özellikle tetkiklerin yapılacağı branşları içeren hastalıklar başta olmak üzere, bazı kanser türleri de tespit edilebilmektedir. Diyabet ve kalp rahatsızlıklarının da erken dönemde teşhisi açısından check up oldukça başarılı olmaktadır.

Check Up Hangi Sıklıkla Yapılır?

Check up yaptırmak için en ideal zaman, yılda bir kez olarak önerilmektedir. Ancak doktorunuz ile görüşerek, genel sağlık durumunuza göre en uygun check up yaptırma sıklığı hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Check Up Aşamaları Nelerdir?

Check up aşamaları uygulama öncesi, check up sırası ve sonrası olmak üzere ayrı şekilde kategorilendirilmektedir.

Check Up Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Check up öncesi mutlaka doktorunuzun önerilerine uymalısınız. Yapılacak olan testlere göre doktorunuzun önerileri de değişebilmektedir. Ancak sabah yapılacak olan check up işlemi öncesinde gece yeme ve içme işleminin sonlandırılması tavsiye edilmektedir. Ayrıca check up yaptırmadan en az üç gün öncesine kadar alkolden uzak durulması da gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir