
Standart check up işlemi bazı adımlar ile uygulanır. İlk olarak hastanın klinik geçmişi alınır. Tıbbi kayıtlarda var olan bilgiler güncellenir. Önceki sağlık taramaların tüm sonuçları araştırılır ve toplanır. Tansiyon ölçümleri, mamografi sonuçları ve kanser markerları değerlendirilir. Aile üyelerinde görülen kalıtsal hastalıklar değerlendirilir. Kşiin hangi hastalıklara yatkın olduğu incelenir ve bu hastalıkların taraması yapılır. Alkol, sigara ve uyuşturucu gibi madde kullanımının olup oladığı sorgulanır. Bağırsak hareketleri, idrara çıkma ve uyku fonksiyonu problemleri araştırılır. Standart check up işlemi daha genel taramaları içerir. Vücut sistemleri ve kan değerleri incelenir.
Check Up Koruyucu Hizmet Sağlar Mı?
Toplum genelinde check up uygulamasının sadece hastalıkların teşhisi için yapıldığına dair yanlış bilgi dolaşır. Uygulanan tetkikler sonucunda elde edilen verilen ile koruyucu sağlık hizmetleri sunulur. İşlemi yapan hastane hizmetleri verir. Koruyucu sağlık hizmetleri ile ilgili aklınıza takılan her türlü soruyu hekiminize danışabilirsiniz. Vitamin takviyeleri, sıvı alımına yardımcı olma, aşı uygulamaları, diyet programlarının düzenlenmesi, günlük egzersiz önerileri hepsi koruyucu uygulamalardır. Tetkik sonuçlarına göre fizik tedavi uzmanı ve diyetisyenler ile görüşebilirsiniz.
Enfeksiyon hastalıklarından korunmak için antikor parametreleri belirli bir değerin üzerinde tutulur. Beslenme alışkanlıkları hayatımızı önemli ölçüde etkiler bu nedenle diyet uzmanından danışmanlık almalısınız. Alkol ve sigara alışkanlığından kurtulamayan kişiler için psikolojik destek verilir. Sağlık taramasını yaptırdığınız hastanede koruyucu hizmetleri alırsanız gelişmeleri daha doğru takip edebilirsiniz. Tedavinin önemli olduğu kadar hastalıkların kontrol altında tutulması da önemlidir. Bu nedenle yılda bir saatinizi kendinize ayırmalısınız.
Aşı İhtiyacınızı Öğrenin
Aşı uygulamaları ülkemizde sağlık bakanlığının takvimi ile çocukluk döneminde tamamlanır. Yaşın ilerlemesi, geçirilen hastalıklar ve kalıtsal nedenler ile ilerleyen dönemlerde hatırlatma dozları uygulanmalıdır. Check up işlemi sırasında aşı ihtiyacınızın olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Doktorunuz tetkiklerinizi değerlendirerek aşı ihtiyacınız hakkında bilgi verir. Genel olarak uygulanan aşılar Hepatit B, Pnömokok Aşısı ve Kızamık aşılarıdır. Bulaşıcı hastalıklar toplum genelini etkileyen hastalıklardır. Bu nedenle aşı olduğunuz zaman sadece kendi sağlığınızı koruma altına almış olmazsınız. Aynı zamanda bulaşıcı hastalıkların topluma yayılmasını engellersiniz