
Polikliniğe muayene için giden pek çok hastadan istenen kan testi, tanı için doktorlara yardımcı olan tıp uygulamaları arasında yer almaktadır. Tanı aşamasında yardım eden bu test maddi olarak da uygundur.
Tanı Koymakta Yardımcı Olan Bir Yöntemdir
Kan testi yapılırken asıl amaç her hangi bir tanı koymak değildir. Kan testi yapımındaki asıl amaç muayene yapan doktorun tanı elemesi yapabilmesini sağlamaktır. Başka bir ifade ile anlatmak gerekir ise kan testi tanılar arasında eleme yapılmasının sağlandığı bir yöntemdir. Muayene aşamasında uzman hekimin yaptığı incelemeler ile tanı koyulabilmektedir. Kan testi yaptıran pek çok insan kan testi değerleri nasıl yorumlanır konusunu merak etmektedir.
Hastaların Genel Durumu Doktorlar Tarafından İncelenir
Yalnızca kan testi yapılarak hastaya bir tanı koymanın mümkün olmadığı bilinmelidir. Her hangi bir tanı koyulabilmesi için doktor tarafından hastanın genel durum incelemesi yapılmaktadır. Yapılan incelemeler mevcut olan ir hastalık varsa tespiti yapılmaktadır. İnsan vücudunda yer alan kırmızı kan hücreleri ile beyaz kan hücreleri sayımı yapılır. Kan testi değerleri nasıl yorumlanır sorgusunun kısaca cevabı bu yöndedir. Beyaz kan hücreleri insanın hastalıklara karşı savunmasını güçlendiren hücrelerdir. Kan testi ile bu değerlerin oranı gözlemlenir.
Kırmızı Kan Hücreleri İle Homoglobin İncelemesi
Kırmızı kan hücrelerinde yer alan Homoglobin proteinleri, oksijeni taşımakta olan proteinlerdir. Kırmızı han hücrelerinde yer alan Homoglobinin düşmesi oksijen taşınmasında düşüş gerçekleşir. Bu durumda düşük değerlerin tespit edilmesi hal tarafından kansızlık olarak bilinen soruna neden açar. Tıbbi olarak Anemi ismi ile adlandırılan bu durum kan testi ile tespit edilebilmektedir.
Hastalar tarafından kan testi değerleri nasıl yorumlanır konusu oldukça merak edilmektedir. Kan testi, kanda bulunan protein değerlerinin belirli cihazlar tarafından tespit edilmesi sonucu uzman doktorlar tarafından yorumlanır. Bu değerler ve yapılan muayeneler ile birlikte hasta da bulunan hastalıkların konusu koyulabilmektedir.
Lösemi, Anemi, AIDS, kemik iliği hastalıkları, enfeksiyonel hastalıklar, bakteriyel enfeksiyona bağlı hastalıklar, kan testi ile tespit edilebilmektedir. Bilinmesi gereken en önemli olgu kan testi yorumlanmasında hastanın genel durumunun ve şikayetlerinin baz alınarak tam teşekküllü bir muayeneden geçmesi gerektiğidir.