
Erken teşhiste checkup önemi, hastalıkların ileri aşamalarına geçilmemesi için yapılması önerilen tetkiklerdir. Son zamanlarda toplumda oluşan checkup bilinci ve hastanelerin belli zamanlarda başlattıkları checkup kampanyaları bu tetkiklere olan talebi arttırmıştır. Farklı yaş gruplarında checkup yaptırmak mümkündür. Bu sayede, hastalıkların ilerlemeden önlenmesi ve erken tedavi ile yaşam süresinin uzatılması sağlanmış olacaktır.
Yaşam süresini uzatmak kadar yaşam kalitesini de arttırmak önem taşır. Ağrılı ve sancılı bir yaşam, tüm hayat faaliyetlerinin ve günlük yaşam koşullarının gerçekleştirilmesini güçleştirecektir. Bazı kemik rahatsızlıkları, romatizmalar erken tedavi edilmediği takdirde son derece sıkıntı yaşatacaktır. Genetik kaynaklı bazı rahatsızlıklar checkup programlarında kan tahlilleri ile ortaya çıkacaktır.
Checkup İle Kaliteli Bir Yaşam
Erken teşhiste checkup önemi, kaliteli ve rahat bir yaşam için önerilmektedir. Checkup programlarında kan testleri, kalp ve damar yolu için yapılan tetkikler, röntgen ve ultrasonlar yer alır. Checkup programlarında yaş ve cinsiyete göre farklılıklar da bulunmaktadır. Cinsiyete göre yapılan tetkiklerde kanser taramaları da öne çıkmaktadır. Özellikle, kadınlarda kırk yaş sonrası tetkikler, bazı checkup programlarında yer alır.
Checkup programları sağlık merkezlerinde farklı fiyat aralıklarında yer alır. Yapılan tetkik kapsamları da fiyatları etkileyen unsurlar arasındadır. Bazı checkup programlarında genetik rahatsızlıkların taraması da yapılmaktadır. Bu sayede, ilerlemesi halinde yaşamsal faaliyetleri zorlaştıracak birçok rahatsızlığın erken aşamada tespiti yapılarak tedaviye başlanacaktır. Kişinin ilerleyen yaşlarda bile daha dinamik ve rahat bir yaşam sürmesi, erken tanı ve tedavilerle mümkün olmaktadır.
Checkup Programlarının Yaygınlaşması
Erken teşhiste checkup önemi toplumun yaşam süresinin uzaması ile daha iyi anlaşılır. Günümüzde pek çok gelişmiş ülkede checkup yaptırma oranı ile ortalama yaşam süresi arasında doğru orantı bulunur. Kanser rahatsızlıklarının pek çoğu erken tanı ile tespit edilip, tedavi edilmektedir.
Bu nedenle, tedavi edilmediği takdirde hayati riske sahip olan rahatsızlıklar için checkup yaptırılması önerilir. Önleyici tedavi, her zaman bir hastalığın oluşmasından sonra tedavi edilmesinde harcanan emek ve zahmete göre kıyaslanamayacak kadar kolay bir tedavidir. Checkup programlarının ülkemizde de her geçen gün tercih edilme oranlarının arttığı gözlemlenmektedir