
İnsanlar yüzyıllar boyunca birçok hastalık ile mücadele etmiş ve bazı hastalıklara karşı çözüm yolu bulabilirken bazı hastalıklara ise gelişemeyen sağlık koşulları nedeniyle çözüm bulamamıştır. Hastalıkların birçoğu kendi kendine belirti gösterebilirken bazı hastalıklar hiç belirti vermemekte ve bu durumda vücut üzerinde bazı testler yapılması gerekmektedir. En çok yapılan test türleri nelerdir bahsi açıldığında testlerin önemi ve yaygınlığı ele alınır. İnsan üzerinde yapılan bu testler sayesinde hastalığın türü öğrenilmekte ve ona uygun olarak tedavi yöntemi oluşturulmaktadır.
Kan Testi
Dünya üzerinde en çok yapılan test türleri nelerdir sorusu kadar kan testinin ne demek olduğu da önemlidir. Kan testi/tahlilidir. Kan testi, birçok hastalığın anlaşılmasına yardımcı olan oldukça yaygın yapılan kolay bir testtir. Kan testi genel olarak hastanelerde yapılmakta olup yoğunluğa bağlı olarak testin sonuçlarının çıkması değişebilmektedir. Kan testini, hasta için yalnızca doktor talep edebilmekte, hasta kendi başına kan testi talebinde bulunamamaktadır. Bu testi yaptırmak isteyen kişiler, öncelikle hastane içindeki kan alma ünitesine gitmeli, doktor tarafından gönderildiğini iletmelidir. Daha sonraki işlemler, kan alma işlemini yapan hemşireler tarafından sürdürülür. Hasta bir koltuğa oturtulur, kan alınacak bölge dezenfekte edilir ve damar yoluna iğne itilir. Böylelikle kaç tüp kan isteniyorsa o kadar tüp kan alınır ve işlem tamamlanmış olur. Kan testi sayesinde belirti vermeyen birçok hastalık fark edilmekte ve bu sayede erken müdahale şansı doğmaktadır.
İdrar Testi
Görünüşte çok da hoş durmayan bir tabir ile anılan idrar testi, kan testi kadar yaygın olmasa da en çok yapılan test türleri nelerdir sorusunun ikinci cevabı idrar testidir. Bu test türü birçok kimseyi iğrendirse de işlevi sayesinde tıp alanında oldukça tercih edilmektedir. İdrar testi sayesinde kan testi ile anlaşılamayan hususlardan bazıları anlaşılmakta ve bu duruma bağlı olarak tedavi çeşidi belirlenmektedir. Doktor talimatı ile yapılan idrar testi, boşaltım sisteminde herhangi bir sorun olup olmadığını, enfeksiyon riski bulunup bulunmadığını ve diğer testler ile anlaşılamayan hususları anlamaya yarar. Bu nedenle hastalar tarafından bu teste karşı burun çevrilse de işlevleri sayesinde en çok verim alınan testler arasında yer alır ve hastalıkların bulgularını çözmeye yardımcı bir özelliği mevcuttur.