
Hastalık belirtisi olmayan sağlıklı birinin olası hastalıklarının engellenmesi ve erken teşhis için yapılan sağlık taramasına check up denir. Laboratuvar tahlilleri, batın ve beyin görüntüleme tetkikleri ve fiziksel muayeneyi kapsar. Genellikle 20 yaş ve sonrasında yılda bir defa yapılması önerilir. Ard arda üç defa yapılan tarama işleminde herhangi bir sağlık problemi olmayan kişiler bir yıl ara verebilir. Tarama işlemi mutlaka donanımlı bir hastanede uygulanır. Hastanenin cihazlarının yeni olduğundan emin olmalısınız. Taramayı yapan kişilerin mutlaka uzman sağlık çalışanı olup olmadığını sorgulayın. Araştırmadan ve hastanenin güvenilirliğinden emin olmadan yaptırmanızı tavsiye etmiyoruz.
Check Up Neden Yapılmalıdır?
Check up uygulaması herhangi bir hastalık belirtisi olmadan önce yapılan bir işlemdir. Bu nedenle genellikle yeterli önem verilmez ve ihmal edilir. Detaylı uygulanan ve sinsi ilerleyen hastalıkların ilk belirtilerinin araştırıldığı bu tarama son derece önemlidir. Uzun yıllar tedavi gerektirebilecek hastalıkların erken teşhisi, yaşam standardını artırmak ve genetiksel olarak var olan hastalığın erken dönemde tedavisine başlayabilmek için uygulanmalıdır. Yaşam tarzının değişmesi, iş dünyasının stresli olması ve hareketsiz yaşam gibi olumsuz durumlar nedeni ile hiç beklemediğiniz zamanda ciddi hastalıklar yaşayabilirsiniz. Sağlığın sürdürüllmesi ve tedavi sürecinde zaman kazanmak için uygulanır.
Kadınlara Yapılan Chech Up Uygulamaları
Kadınların ve erkeklerin vücut metabolizmaları birbirinden farklıdır. Ortak organların bulunması yanı sıra hormon sistemleri, iç genital organları, dış genital organları, metabolizma hızları ve fiziksel özellikleri farklıdır. Bu nedenle uygulanan tarama tetkikleri ve fiziki muayene de farklı olur. Check up yaptıran bir kadın da östrojen ve progesteron testleri istenir. İç genital organların görüntülemesi yapılır. Organ içerisinde herhangi bir hücre farklılaşması ve kanserleşme olup olmadığı gözlenir. HPV ve smear testleri uygulanır. Üç yıl üst üste negatif çıkan smear testinden sonra beş yıl ara verilebilir. Kadın hastalıkları ve tedavileri farklıdır. Bu nedenle mutlaka uzman jinekolog tarafından değerlendirilmesi gerekir. Rahim ağzı kanseri dünya genelindeki kadın ölümlerinin en önemli nedenlerinden birisidir. Tarama sırasında mutlaka kanser tarama tetkiklerine yer verilmelidir.