
Check up işlemi içerik olarak çok komplike ve detaylıdır. Tıbbi görüntüleme ve tahlillerin hepsini içerir. Uygulama standart kalıplardan oluşmaz. Tıp dünyasında hastalıkların belirtileri ve sonuçları hastadan hastaya değişiklik gösterebilir. Bu nedenle mutlaka kişiye özel olarak uygulanması gerekir. İşlem öncesinde doktor tarafından fiziki muayene yapılır. Muayene sırasında kişinin yaşam öyküsü, kalıtsal hastalıkları, yaşam tarzı gibi tanımlayıcı sorular sorulur. Şikayet ve herhangi bir belirtinin olup olmadığı sorgulanır. Kişinin işlem öncesi ve sonrası verileri dikkatli bir şekilde incelenir. Kalıplaşmış tetkiklerden çıkarak kişiye özel olarak yapılan değerlendirmeler her zaman doğru sonuçlar verir.
Check Up Ne Zaman Yapılır?
Vücutta bulunan tüm organların ve sistemlerin detaylı bir şekilde incelenmesi işlemi olduğu için belirli periyotlar ile yapılması gerekir. İnsan vücudu zaman içerisinde fizyolojik ve biyolojik gelişmeler gösterir. Gelişmelerin olumlu ve olumsuz sonuçları olur. Sağlık problemi olmayan kişiler yılda bir defa check up yaptırmalıdır. Tahliller sonucunda herhangi bir problem yaşanmaz ise doktorunuzun önerdiği tarihlerde tekrar edebilirsiniz.
İşlem süresi yaklaşık olarak bir saat sürer. Kan değerlerinde ve görüntüleme sonuçlarınsa sorun çıkarsa nedenleri araştırılmalıdır. Genel sağlık durumunuz hakkında doğru bilgi almak için yılda bir saatinizi ayırmanız yeterli olur. Ölümcül ve ilerlemiş evrelerdeki kanser hastalığı gibi tedavisi zor hastalıkları erken dönemde teşhis etmek önemlidir.
Check Up Sırasında Neler Yapılır?
Check up uygulaması işleminde, kalp ve damar hastalıkları, kan tahlilleri, akciğerlerin görüntülenmesi,hormon tahlilleri, radyolojik tetkikler, iç hastalıkları, kulak burun boğaz rahatsızlıkları ve nörolojik uygulamalar yapılır. Erkek hastalarda üroloji tetkikleri ve kadınlarda ise jinekoloji uzmanı tarafından muayeneler yapılır.
Kadınlarda meme ultrasonu ve pelvik bölgenin incelenmesi de yapılır. Yapılan fiziki muayene sonucunda doktor uygun görürse hematolojik testleri de yapar. Hamilelik durumu olanlar, lohusalar, kanser hastaları ve tanısı konmuş kişilere check up uygulaması yapılmaz. Genel sağlık durumunuzu merak ettiğiniz zaman doktorunuza danışarak işlem için hazırlıklara başlayabilirsiniz. Doktorunuz işlem öncesinde ve sonrasında neler yapmanız gerektiği konusunda sizleri bilgilendirir. Aklınıza takılan her türlü soruyu doktorunuza danışabilirsiniz