
Yaşın ilerlemesi ile vücut hücreleri değişir. Hücrelerde meydana gelen olumsuz değişiklikler genel vücut sağlığını bozar. Bu nedenle check up işleminde yaş faktörü büyük önem taşır. Hastanın yaşına uygun tarama seçenekleri uygulanır. 20- 40 yaş arası kişilere rutin sağlık kontrolleri uygulanır. Bu kontrollerin yanında ailesel risk faktörleri varsa incelemeler yapılır. 40-60 yaş arası kişilerde kronik hastalıklar incelenir ve bazı kanser taramaları önerilir. Bu yaş aralığında kişilerde hipertansiyon ve diyabet hastalığı sık görülür. Bu nedenle bu hastalıkların kontrolü sağlanmalıdır. Mamografi ve kolonoskopi gibi uygulamalar yapılır. Atmış yaş ve üzeri insanlara uygulanan check up tetkikleri genellikle kanser deeğerlerini tespit etmek ve kronik hastalıkların ilerlemesini engellemek içindir.
Check Up Planı Yapmanın Önemi
Check up uygulaması aşamalardan oluşan sağlık taramasıdır. Düzenli olarak ihmal edilmeden uygulanmalıdır. Bu nedenle planlı hareket etmek önemlidir. Günlük yaşam rutininize sağlık işlerini de eklemelisiniz. Kendiniz bu planlamayı yapamıyorsanız hastanelerden danışman yardımı alabilirsiniz. Danışanınız sizin için check up planı yapar. İşlem zamanı geldiğinde size haber verir. İşlem öncesi ve sonrasında neler yapmanız gerektiği konusunda bilgilendirir. Testler uygulanırken yanınızda durur ve size yardımcı olur. Check up planı yapmak bir şekilde sağlığınızın planını yapmaktır. Bu nedenle planlı hareket etmek her zaman çok daha iyidir. Sağlığınız ve hayatınız için her zaman planlı hareket etmenizi tavsiye ediyoruz.
Check Up Uygulamasında Genetik Faktörün Etkisi
Genetik faktör kişinin tüm hayatını etkileyen bir durumdur. Genetiğimizde var olan hastalık etkenleri yaşamın herhangi bir döneminde kendini gösterebilir. Genetik hastalıkların ne zaman ortaya çıkacağı belli olmadığı gibi yaşam üzerinde nasıl bir etki bırakacağı da belli değildir. Bu nedenle Check up uygulamalarının temel amacı gizlenmiş olan hastalık etkenlerinin belirlenmesi ve ağır semptomların gelişmesinin engellenmesidir. Bu nedenle sağlık taramasını yönlendiren en önemli etken genetik faktördür. Kişinin genetik yatkınlığına göre tetkikler uygulanır. Hastalıklar erken dönemde teşhis edilerek ilerlemesi engellenir. Özellikle ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan rahatsızlıklar ölümlere neden olabilir. Hayat kalitesini artırmak ve sağlıklı yaşamak için erken teşhis önemlidir