
Check up işleminde uygulanan testler, Akciğer grafisi, EKG, EKO, rutin kan tahlilleri, hormon parametreleri, kanda görülen kanser değerleri, Mamografi, İdrar tetkiki, Röntgen, Emar, Tomografi, Pap Smear Testi ve antikor düzeyleri incelenir. Kişinin klinik incelemesine göre bu testler daha fazla kişiselleştirilebilir. Diyabet hastalığı belirtileri gösteren kişilere glikoz tolerans testi uygulanır. Check up işlemi hastalıkların belirlenmesini sağladığı kadar koruyucu sağlık hizmetlerini de içerir. Bu nedenle hastalıkların teşhisi için uygulanan tetkiklerin sonucunda tedaviye vakit kaybetmeden başlanır. Sağlık taramasının amacı tedavide zaman kazanmaktır. Teşhis edilen hastalıkların olması durumunda vakit kaybedilmemelidir.
Check Up İşlemi Sonrası Yapılması Gerekenler
Check up uygulaması sonrasında yapılması gerekenler vardır.
- Tüm tetkik sonuçları alınır ve ilgili uzman hekimler tarafından değerlendirilir.
- Uzman hekimler herhangi bir sağlık problemi teşhis ettiyse tedavisine başlanır.
- Doktor yaşam tarzınızı ve beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmenizi önerirse mutlaka uyum sağlamalısınız.
- Bir sonraki check up işleminin randevusu alınır.
- Koruyucu sağlık uygulamaları tavsiye ediliyorsa yaptırılmalıdır. Antikor seviyeleri düşük ise mutlaka aşı uygulanır.
Günümüzde karşımıza çıkan hastalıklar ölüm oranı yüksek olan hastalıklardır. Bu nedenle uygulama sonrasında hekiminiz ne önerdiyse hepsini yerine getirin. Unutmayın ki check up işlemi öncesi ve sonrası olarak iki aşamada tamamlanır.
Periyodik Check Up İşleminin Amacı
Periyodik check up işleminin en önemli amacı sağlık kontrollerinin aksamadan ve doğru tetkikler ile uygulanmasıdır. İnsanların genetikleri birbirlerinden farklıdır. Taşıdıkları kalıtsal hastalıklar, hastalıklara gösterdiği vücut toleransları ve bağışıklık sistemlerinin çalışması birbirinden farklıdır. Bu nedenle her hasta kişisel olarak incelenmelidir. Uygulanan tetkikler kişiden kişiye değişiklik gösterir Örneğin, ailesinde diyabet hastalığı olmayan ve bu belirtileri göstermeyen birine glikoz tolerans testi yapılması uygun değildir.
İşlem maliyetini gereksiz tetkikler ile artırmak yerine etkili ve doğru sonuçlar verecek tetkikler yapılmalıdır. Ticari amacı olan sağlık kuruluşları hasta sağlığını ikinci plana atabilir. Bu nedenle işlem yaptıracağınız hastaneyi araştırırken dikkat etmenizi tavsiye ediyoruz. Sağlığın sürdürülmesi ve kaliteli hayat sürmek için periyodik uygulamalar yaptırmalısınız