
İdrar numunesi ve kan tahlili ile yapılan testler böbreklerdeki problemlerin tespit edilmesi için kullanılmaktadır. Böbrekte atıkları gösteren ve kan basıncını tespit etmede kullanılan testler yapılması gerekli olan testlerdir. Böbrekte yapısal sorun olup olmadığını anlamak için bazı görüntüleme testlerinin ve check up gibi işlemlerin uygulanması gerekir. Biyopsi ile böbrekteki tanı değerlendirilerek tedavi yoluna başvurulur.
Böbrek Tetkiklerinde Kullanılan Testler
İdrar yolu ve böbreklerde sorunların teşhisi için genelde yapılan testler arasında tanısal ve tarama testleri yapılarak tanı konulmaktadır. Kan numuneleri alınarak filtrasyon hızı ve kreatinin durumu tespit edilebilir. Üre ve kan azotuna bakılır e GRF hesaplanması mümkündür. Böbreklerde süzme yetisinin azalması kan düzeyi atık ürünlerde yükselir. Anormal durumlar ortaya çıktığında böbreklerde sorun olduğunu göstermektedir. Üre ve kan değerleri için BUN bakılması yeterlidir. Rutin bakılması gereken check up ve diğer testler ile idrarda kırmızı renk olması idrar yolları hastalığına işaret eder.
Böbrek İşlevleri İçin Kullanılan Testler
Böbrek fonksiyonlarının işlevlerinin değerlendirilmesinde gerekli birçok teste ihtiyaç duyulur. Bu nedenle böbreklerin işlevini izlemek için bazı laboratuar testleri istenmektedir. Böbrek rahatsızlığında tedavinin sonuçlarının iyi olup olmadığı hakkında kanda yapılan test olan BUN ile kreatin değerlerine bakılarak tanı konulabilir. İdrar elektrolitleri ve serumla ilgili denge etkilenen kalsiyum, fosfat ve kan değerlerinin ölçülmesi tedavi için gereklidir. Böbrek Tetkikleri sırasında nefrotik sendromlar ve diyabet tedavi etkilerinin belirlenmesi idrarda total protein değerlendirmesi TP testi ile mümkün olmaktadır.
Vücut için yeterli ölçüde D ve kalsiyum vitaminin alındığının belirlenmesinde kemik yıkımının önüne geçmede kullanılan PTH protein düzeyleri testi ile belirlenir. Böbrek işlevleri tetkiklerinde kullanılan bir başka test ise sistatin c testi olarak kullanılır. İşlev bozukluklarının ortaya çıkartılmasında izlenen testlerden biridir. Genelde aşırı şişman olanlarda, karaciğer sirozu hastalığında, kas kitlesinin az olduğu durumlarda, yaşlı hastalarda, beslenme bozukluğu yaşayan kişilerde ve diğer değerlerinin normal değerlerde olan hastalarda böbrek hastalığı teşhisi için sistatin C testi oldukça faydalı olur. Erken teşhis için mutlaka gerek görüldüğünde check up ve diğer testlerin yapılarak tedavinin kısa sürede olumlu olması için yapılması önem taşır.