
Vücudun sağlıklı bir şekilde çalışması için belli başlı değerlerin doğru oranlarda olması gerekir. Mesela bunlardan biri olan glikoz vücuda enerji veren değerdir. Alınan besinlerle birlikte vücuda enerji için kan yoluyla glikoz tüm hücrelere yayılır. Kanda bulunan bu glikoz miktarı da aslında o kişinin genel sağlığının göstergesidir. Günümüz hastalıklarından biri olan diyabet artık bebekler ya da çocuklar ayırt etmeksizin yakalayan sinsi bir hastalık haline gelmiştir. Bu noktada yaşam döngüsü içerisinde mutlaka değerler kontrol altında tutulmalıdır. Değerlerin kontrol altında olup olmadığını ise check up yaptırarak takip edebilirsiniz.
Açlık Kan Şekeri Testi Nedir?
Açlık kan şekeri bir kişinin 8 saatten çok açlık sonrasında alınan kan örneğidir. Böylelikle vücuttaki şeker miktarı ölçülerek değerlerin normal ya da anormalliği incelenir. Şeker değeri 126 mg üzerindeyse o hasta diyabetli demektir. Normal değerler 70 ila 100 mg arasında olmalıdır.
Diyabet şeker seviyesinin normalin üstünde çıkması demektir. En yaygın belirtiler arasında sık sık idrara çıkma, sürekli açlık hissetme ve aşırı susama gelir. Vücuttaki şeker seviyesinin ölçülmesi sık sık yapılmalıdır. Zira bu hastalık başlarda belirti göstermeyip birdenbire koma haline sokabilir. Ölçme değerleri arasında açlık kan şekeri testi bir kıstastır. Eğer sonuç 70 mg altında ise açlık kan şekeri düşüklüğü teşhisi konulur. Bu durumdaki hastaya da hipoglisemi olarak tedavisine başlanmalıdır. Zamanla hastada karın ağrıları, bulanık görme, halsizlik, uyuşukluk yaşanacaktır.
Açlık Kan Şekeri Testini Kimler Yaptırmalıdır?
Şeker hastalığından korunmak amaçlı açlık kan şekeri testi başta olmak üzere bu test zinciri periyodik bir şekilde kontrol altında tutulmalıdır. Hele hele ailede şeker hastalığı varsa, birtakım belirtiler ve sıkıntılar yaşanıyorsa mutlaka yaptırılmalıdır.
Check up yapılan genel sağlık kontrollerine verilen isimdir ve sağlıklı da olsa bir insanın yaşamı içerisinde periyodik olarak yapılması olmazsa olmazdır. 35 yaş sonrası bir insanın kendi sağlığını koruması amaçlı, var olabilecek hastalıklara karşı erken teşhisin önemini yakalamak amaçlı check-up her yıl düzenli olarak yapılmalıdır. Hastalıklar özellikle kronik olanlar bazen belirtisiz bir şekilde vücut içerisinde kendine yer bulurken belirtiler belli belirsiz olduğundan umursanmaz. Bu noktada kalıcı hasarlara girmeden check up programları ile gerek risk gerekse hastalık olsun erken tanı farklılığı yaşanır.